Skip to main content

Ep.XXX: PRIMĂRAȘUL – CANDIDAT  își  confirmă și el sloganul, ca și stăpânul lui: ”ALĂTURI de Bolojan – ÎMPREUNĂ pentru Oradea!”

| Foncea Dacian |

Așa și este: 

 • BIRTA va fi ALĂTURI de BOLOJAN cel puțin în dosarul penal al  DNA cu fraudarea și decontarea/plata ilegală a celor 7 milioane de euro din bani europeni luați prin corupție de BOLOJAN de la ADR NORD-VEST!
 • BIRTA va fi ÎMPREUNĂ cu BOLOJAN în dosarul pentru desființarea prin fapte de corupție a SPITALULUI CLINIC MUNICIPAL ORADEA!

Promiteam într-un episod anterior că voi începe să detaliez de ce BIRTA nu are nimic în comun cu managementul sanitar, cu binele populației și cu interesul suprem al pacientului, ci este doar un mincinos! Explicitez:

La solicitarea lui BIRTA, BOLOJAN – președinte al Consiliului Județean Bihor și finul acestuia ȚIPLEA – Prefect de Bihor au cerut Guvernului României, ilegal și abuziv, prin fapte de corupție, ca să fie desființat SPITALUL MUNICIPAL ORADEA! 

Așadar, un SPITAL al ORĂDENILOR a fost desființat de acești acoliți într-o vreme în care populația este tot mai săracă și mai bolnavă, numiții BIRTA-BOLOJAN-ȚIPLEA-CARP au desființat abuziv SPITALUL MUNICIPAL al ORĂDENILOR!

Când am indicat implicarea lui CSEKE ATILA pentru desființarea prin fapte de corupție a SPITALULUI MUNICIPAL ORADEA, reprezentantul UDMR mi-a răspuns de îndată în scris: 

BOLOJAN și ȚIPLEA i-au cerut lui CSEKE să desființeze SPITALUL MUNICIPAL ORADEA! E RESPONSABILITATEA LOR! 

CSEKE ATILA a promovat apoi proiectul de Hotărâre de Guvern pentru desființarea SPITALULUI MUNICIPAL, primind documentația de la BOLOJAN și ȚIPLEA, care au inițiat desființarea unității spitalicești publice la cererea explicită a lui BIRTA!

Fac prezenta SESIZARE PUBLICĂ tuturor Instituțiilor abilitate pentru a fi trași la răspundere numiții BIRTA FLORIN-ALIN –PRIMARUL MUNICIPIULUI ORADEA, BOLOJAN ILIE-GAVRIL – Președintele Consiliului Județean Bihor și ȚIPLEA DUMITRU – Prefectul Județului Bihor, precum și complicii acestora,

Pentru că au solicitat prin fals și fapte de corupție emiterea HOTĂRÂRII GUVERNULUI ROMÂNIEI pentru desființarea SPITALULUI CLINIC MUNICIPAL ”Dr. Gavril Curteanu” ORADEA!

Numitul BIRTA FLORIN –ALIN în calitatea acestuia de PRIMAR al MUNICIPIULUI ORADEA, prin fals a solicitat votul CONSILIULUI LOCAL al MUNICIPIULUI ORADEA de a desființa SPITALUL MUNICIPAL ORADEA pentru motivele mincinoase promovate de acesta, 

Deoarece, în realitate, 

SPITALUL MUNICIPAL ORADEA nu a fost desființat pentru a se eficientiza activitatea acestuia, după cum se poate constata acum după mai bine de 2 ani, de când activitatea fostului SPITAL MUNICIPAL ORADEA este în cea mai mare parte doar bătaie de joc la adresa orădenilor și bihorenilor, de la secțiile de neurologie și psihiatrie, la cele de infecțioase și pneumologie,  până chiar la unele din secțiile de pe str. Coposu! 

Secții care mai ”merg” din fostul SPITAL MUNICIPAL sunt acelea care nu sunt lăsate ”să moară” de șefii de secții și un personal calificat și dedicat, dar lipsurile din aceste secții sunt crunte, de la personal, la medicamente, la materiale sanitare,…etc!

Indivizii ăștia pomeniți mai sus, cu funcții publice de decizie în desființarea SPITALULUI ORĂDENILOR – SPITALUL MUNICIPAL ORADEA au ”omis” să spună opiniei publice, CONSILIULUI LOCAL, MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII, GUVERNULUI ROMÂNIEI, că au desființat SPITALUL MUNICIPAL ORADEA pentru că prin fapte de corupție, de abuz în serviciu,

Managementul interimar al fostului SPITAL MUNICIPAL ORADEA  a gestionat ilegal și abuziv activitatea unității sanitare publice, chiar au lăsat SPITALUL PUBLIC fără AUTORIZAȚIE SANITARĂ DE FUNCȚIONARE, astfel încât

SPITALUL MUNICIPAL ORADEA fiind obligat să dea înapoi la FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate), adică la CAS BIHOR, suma de peste 20.000.000 de lei, adică vreo 5 MILIOANE de EURO la acea dată, prin management defectuos banii fiind încasați astfel ilegal de la FNUASS de către SPITALUL MUNICIPAL ORADEA! 

Prin preluarea fostului SPITAL CLINIC MUNICIPAL ”Dr. Gavril Curteanu” ORADEA de către SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BIHOR, ca secții exterioare, din ”profitul” SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BIHOR s-ar fi returnat banii la FNUASS – adică la CAS BIHOR pentru fostul SPITAL MUNICIPAL ORADEA!

Și aici este o altă speță de a fi tras la răspundere penală numitul CARP GHEORGHE! De unde avea SPITALUL JUDEȚEAN BIHOR acest ”profit” de 5 MILIOANE DE EURO? Evident, exclusiv din decontarea activității curente de spitalizare de către CAS BIHOR!

Ce spune HOTĂRÂREA de GUVERN (contract-cadru) prin care se contractează anual serviciile de spitalizare cu CAS BIHOR? 

NU EXISTĂ NICIUNDE și NICIDECUM vreo rubrică de PROFIT al SPITALULUI PUBLIC în fundamentarea tarifului pe caz rezolvat/ pe zi de spitalizare/DRG pe care se bazează contractarea anuală cu CAS BIHOR!

Mai explicit: SPITALUL JUDEȚEAN depune în dosarul de contractare din fieare an cu CAS BIHOR detalierea tuturor cheltuielilor, de la cheltuielile cu salariile, cu întreținerea, cu funcționarea, medicamente, materiale sanitare, hrană, condiții hoteliere,

Astfel încât nu există nicio sumă posibil a fi contractată cu CAS BIHOR ca ”excedent” sau ”profit”, SPITALUL JUDEȚEAN nefiind unitate cu scop lucrativ, care să poată prevedea și să se orienteze spre profit, cu atât mai grav să facă efectiv excedent/profit de 5 milioane de euro, ci dimpotrivă,

Orice SPITAL JUDEȚEAN trebuie să cheltuie pentru pacienți toți banii contractați cu CAS/CNAS într-un an bugetar pentru serviciile medicale spitalicești realizate asiguraților! 

Chiar indicatorii de management confirmă acest scop în sine al contractării cu CAS de a ajunge toți banii la pacienți, fără ”economii”, ”excedent”, ”profit” și se acordă astfel un punctaj maxim unei execuții bugetare integrale la finalul anului bugetar, nicidecum să rămână excedent!

SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BIHOR nu avea dreptul legal pentru ”profit”, cu atât mai mult cu cât banii trebuiau efectiv cheltuiți în actul medical realizat pacienților acelui spital în anul când au fost contractați cu CAS, mai ales că activitatea medicală în acest spital nu satisface cererea populației ca standard de îngrijire și de asistență medicală,

Nicidecum să existe situația ca SPITALUL JDEȚEAN să facă ”excedent/profit/economii” de 5 milioane de euro pe care să-i plătească pentru a acoperi faptele de incompetență managerială și corupție din fostul SPITAL CLINIC MUNICIPAL ”Dr. Gavril Curteanu” ORADEA!

”Economiile” din actul medical înseamnă banii furați fiecărui pacient, din diagnosticarea/investigațiile, medicația, hrana și îngrijirea pacieților SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BIHOR!

Evident că numitul CARP GHEORGHE ca MANAGER al SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BIHOR are responsabilitatea directă și nemijlocită fiindcă a furat banii pacienților tratați la SPITALUL JDEȚEAN, făcând ”economii” sau ”profit” cum îi plăcea lui CARP să spună când se lăuda cu spitalul ”lui”,

Furând din banii de salarii ale angajaților Spitalului Județean, astfel încât personalul mediu primind salarii fără toate sporurile, pe deasupra fiind și un număr de personal angajat efectiv cu mult sub normativ! 

Realitatea că personalul de la patul bolnavului (infirmiere/îngrijitoare) este total insuficient la SPITALUL JUDEȚEAN BIHOR are un impact catastrofal asupra personalului epuizat, iar calitatea actului medical este astfel deficitară în raport cu îngrijirea pacientului!

Așa se demonstrează evident și logic că nu de aceea nu sunt îngrijiți pacienții în Spitalul Județean la standardele așteptate de populație, fiindcă personalul nu și-ar face treaba, ci pentru că Managerul CARP fură din banii pacienților și face economii la salarii, personalul de la patul bolnavului fiind astfel total insuficient și plătit nelegal mai puțin!

Așadar, să concluzionăm pentru ce trebuie să răspundă cei pomeniți azi:

 • Comitetul Director al fostului SPITAL CLINIC MUNICIPAL ”Dr. Gavril Curteanu” ORADEA și CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE al acestui spital au avut un management defectuos, păgubos pentru Spital și pentru pacienți, au băgat unitatea sanitară publică în datorii și au lăsat spitalul fără AUTORIZAȚIE SANITARĂ DE FUNCȚIONARE (detaliile le voi dezvolta într-un episod viitor);
 • Numitul CARP GHEORGHE, managementul interimar al Spitalului Municipal și ceilalți corupți din sănătatea și politica orădeană, au vrut să șteargă urmele deceselor suspecte și a furturilor din banii publici din SPITALUL MUNICIPAL și au recurs la desființarea SPITALULUI MUNICIPAL ORADEA!
 • Numitul BIRTA FLORIN – ALIN și-a pus sluga, pe numitul BARABAȘ CĂLIN-IULIA – DIRECTOR de ÎNGRIJIRI al fostului SPITAL CLINIC MUNICIPAL ORADEA, care în calitate de CONSILIER LOCAL al MUNICIPIULUI ORADEA ca PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ a semnat HCL Nr. 556 din 29 Iunie 2021 de DESFIINȚARE a SPITALULUI MUNICIPAL ORADEA, acesta fiind evident într-o totală incompatibilitate: DIRECTORUL DE ÎNGRIJIRI al SPITALULUI MUNICIPAL și-a desființat spitalul! Nimeni nu s-a întrebat atunci de ce? Pentru că prin neputință managerială, prin corupție, prin furt, au adus SPITALUL MUNICIPAL într-o situație limită pe care nu o puteau face publică pentru că mai mulți mergeau la pușcărie, așa că aveau de ascuns situații dramatice, fără nicio altă ieșire, decât desființând SPITALUL MUNICIPAL! Atașez HCL Nr. 556 din 29 Iunie 2021.
 • Deși nu exista aprobarea obligatorie a CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE, nici a SPITALULUI MUNICIPAL și nici a SPITALULUI JUDEȚEAN, PRIMARUL BIRTA FLORIN-ALIN  a solicitat cu motive false CONSILIULUI LOCAL ca să se desființeze acest SPITAL MUNICIPAL, în realitate motivul fiind de a acoperi managementul defectuos, faptele penale, decesele suspecte și furturile din SPITALUL MUNICIPAL!
 • Numiții BOLOJAN ILIE-GAVRIL – PREȘEDINTE al CONSILIULUI JUDEȚEAN BIHOR și finul acestuia ȚIPLEA DUMITRU – PREFECT de BIHOR  i-au transmis Ministrului CSEKE ATILA cererea de desființare a SPITALULUI ORĂDENILOR – SPITALUL MUNICIPAL ORADEA, fără a exista îndeplinită procedura obligatorie de desființare a spitalului: o HOTĂRÂRE de CONSILIU DE ADMINISTRAȚIE al SPITALULUI MUNICIPAL  de aprobare a desființării Spitalului Municipal și o altă Hotărâre de CONSILIU DE ADMINISTRAȚIE al Spitalului Județean de preluare a  Spitalului Municipal;
 • Astfel, prin fals și prin abuz, ca fapte de corupție, se ajunge ca GUVERNUL ROMÂNIEI să desființeze nelegal SPITALUL ORĂDENILOR, pentru a fi absorbit de SPITALUL JUDEȚEAN,
 • Care a plătit 5 milioane de euro la FNUASS pentru banii încasați ilegal de fostul SPITAL MUNICIPAL de la CAS Bihor, spital care a funcționat la un moment dat și fără AUTORIZAȚIE SANITARĂ!
 • Numitul CARP GHEORGHE a furat suma de 5 milioane de euro din banii pacienților SPITALULUI JUDEȚEAN, lăudându-se frecvent cu acest ”PROFIT” al SPITALULUI JUDEȚEAN,
 • Bani pe care îi plătește apoi la FNUASS ca ”să-i scoată” pe corupții și incompetenții din conducerea fostului SPITAL MUNICIPAL ORADEA!

 Asta este corupția din sănătatea bihoreană!

Cu banii furați de la pacienți, din ”economiile” rezultate din actul medical al SPITALULUI JUDEȚEAN sau chiar ”profitul/excedentul”  acestei unități sanitare publice care în baza legii nu are dreptul să taie din cheltuielile cu actul medical ca să facă ”profit/excedent”,

CORUPȚII din sănătatea și politica locală, sfătuiți de numitul CARP GHEORGHE, îi ”acoperă” pe făptuitorii din SPITALUL MUNICIPAL ORADEA,

Și plătesc din banii pacienților culpa acestor ȘĂFI de spital!

Sunt vreo 10 făptuitori, cu un prejudiciu de 5 MILIOANE de EURO din banii ORĂDENILOR!

Onorați Procurori,

Chiar să nu fie vorba de CORUPȚIE?! De GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT?! Știe PRIMĂRAȘUL CANDIDAT cum e cu ”alături” și ”împreună” cu BOLOJAN! Până ține, ține…! Apoi, ca la COLDEA, care scrie mai mult! Așa va fi și aici în curând, se va aplica LEGEA și în BIHOR!

Așa cum se face dreptate acum pe la București, printre corupți,

FACEȚI DREPTATE ȘI PENTRU BIHORENI!

ȘI BIHORUL MERITĂ JUSTIȚIE! PREA MULTĂ CORUPȚIE AU ADUS ACEȘTI INDIVIZI ÎN POLITICA ȘI SĂNĂTATEA BIHOREANĂ/ORĂDEANĂ AJUNGÂND SĂ DESFIINȚEZE PRIN FAPTE DE CORUPȚIE SPITALUL ORĂDENILOR FĂRĂ SĂ AIBE NICIO PROBLEMĂ! 

NU AU DESFIINȚAT UN SPITAL CONSTRUIT DE PNL BIHOR – CĂ NU AU FOST ÎN STARE SĂ CONSTRUIASCĂ NICIUN SPITAL ÎN 16 ANI,

CI AU DESFIINȚAT UN SPITAL CARE ERA DE 50 DE ANI AL BIHORENILOR! L-au desființat doar ”juridic” ca să-și poată ascunde frauda, corupția, încercând să nu afecteze impactul social, comunitar, dar nu le-a ieșit, 

fostul SPITAL MUNICIPAL ajungând azi doar o remorcă săracă și nesemnificativă, total nebăgată în seamă a SPITALULUI JUDEȚEAN BIHOR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacian Foncea
Dacian Foncea

Alte articole