Skip to main content

Episod II – COMITETUL JUDEȚEAN pentru SITUAȚII de URGENȚĂ să-și facă treaba!

| Dacian Foncea |

Bună ziua, oameni buni!

Am aflat la debutul acestei săptămâni negre pentru europeni, printr-o înregistrare video postată de Prefectul Județului Bihor, că avem Șef peste toate spitalele din Bihor: Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe.

În zilele următoare după numirea prin Ordin de Prefect, am aflat din presă că Șeful spitalelor bihorene așteaptă să abordeze strategii ”pe măsură ce situația se va schimba” și că ”totul e în stand-by” inclusiv cu Spitalul de Recuperare din Felix. ”Dr. Carp a confirmat pentru JB&Bihon că și acest spital ar urma să fie unit cu celelalte din județ, pentru coordonare în situație de urgență, dar deocamdată, totul e în stand-by”.”Deocamdată, spune dr. Carp, spitalele din județ au ce le trebuie şi, pe măsură ce situația se va schimba, se vor replia strategiile de internare şi tratare în toate unitățile sanitare din județ.”

Fiind un cunoscător al realităților sistemului sanitar bihorean, sunt în mod obiectiv obligat să intervin și cel puțin, să atrag atenția că nu este în regulă ceea ce se întâmplă prin această numire de către Instituția Prefectului Județului Bihor prin Ordin al Prefectului.

Domnule Prefect Țiplea Dumitru,

Lăsați COMITETUL pentru SITUAȚII DE URGENȚĂ să-și facă datoria față de cetățeni! Nu încercați să supliniți o entitate reglementată legal, cu un tovarăș din PNL pentru care inventați ”demnități” județene!

Vă somez să intrați în legalitate și să organizați cadrul de desfășurare a activităților specifice și grabnice ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea suplimentării paturilor de ATI la nivelul Spitalului Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea! Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe nu are nicio cădere legală să figureze Coordonator peste toate spitalele județului, funcție neprevăzută în niciun act normativ legal emis.

Ați numit prin Ordin de Prefect un Manager de spital peste toate spitalele, care să suplinească chipurile activitatea în situația de criză majoră pe care trebuie să o gestioneze Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (după cum impune cadrul legal specific).

Oricâtă încredere ați avea într-o terță persoană fizică, bazându-vă exclusiv pe subiectivismul Dvs., nu aveți dreptul să zădărniciți combaterea unor boli grave, făcându-vă un apropiat din PNL șef peste spitale!

Ați dat un Ordin de Prefect și apoi ați postat un video de bilanț intermediar în problematica COVID -19, dar urmarea este că l-ați plasat direct în incompatibilitate pe Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe. Potrivit prevederilor Legii 95/2006, art.178, alin (1), ca Manager al Spitalului Clinic județean de Urgență Oradea, nu are cum să îndeplinească nicio altă atribuție, competență sau responsabilitate, iar prin numirea Dvs. Domnule Prefect, prin Ordin al Prefectului tocmai ați încălcat aceste prevederi. Orice altă activitate de coordonare nu este compatibilă cu cea de Manager!

Vă scriu toate acestea cu cea mai bună intenție, pentru a nu vă lăsa, cumva dintr-o scăpare, să-i faceți Domnului Manager Dr. Carp Gheorghe ceva probleme chiar acum la pensionare.

Sau poate Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe nu dorește să se retragă, ci vrea să mai stea în linia întâi, după cum se poate lesne constata; majoritatea concetățenilor golesc magazinele și se retrag în propriile gospodării pentru două-trei săptămâni, poate mai încolo încă vreo două-trei luni, doar Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe poartă drapelul luptei împotriva coronavirusului. Dacă poate-poate se sperie virusul de dumnealui!?…Atunci și Primăria și Prefectura au scos cartea norocoasă! Dar dacă nu? Să îl pensionați apoi pe Domnul Manager Dr Carp Gheorghe, după o carieră de Manager, hulit de tot Bihorul, de toți aparținătorii pentru a căror decedați chiar nu s-a putut face nimic? Nici măcar un loc în ATI?!

Domnule Primar Ilie Bolojan,

Domnule Prefect Dumitru Țiplea,

Funcțiile pe care temporar le îndepliniți (Primar al Municipiului Oradea și Prefect al Județului Bihor) au foarte bine explicitate obligațiile și competențele, precum și responsabilitățile față de cetățeni! Un pachet legislativ vorbește foarte aplicat de îndatoririle Dvs. într-o criză majoră precum cea prin care trece lumea în prezent. Chiar credeți că v-ați scăpat de responsabilitățile funcțiilor Dvs. și ați delegat ”live” atribuțiile Domnului Manager Dr Carp Gheorghe? Că ați vrut să-l faceți Șef peste spitalele din Bihor, satisfăcându-i o dorință înainte de pensionare, asta nu ar fi foarte nociv, se poate remedia prin retragerea imediată în urma prezentei sesizări. Oricum un prieten de-al dumnealui l-a și intitulat Ministrul Sănătății de Bihor încă din noiembrie anul trecut în săptămânalul pe care-l păstorește. Deci era pregătit, s-a antrenat de ceva vreme pentru această ”demnitate”, ce-i drept fără portofoliu, dar nu mai contează acum la ….spre 65. Înțelegem și situația în care îl pregătiți pe Domnul Dr. Carp Gheorghe pentru o candidatură la Parlament în sfârșitul acestui an, vorba Dumneavoastră Domnule Primar, o pensionare respectabilă pentru orice militant politic care a servit cauza ani de zile. Vedeți numai să nu uitați totuși să anulați Ordinul Prefectului tocmai emis pentru Șefia Domnului Carp, că sigur îl va face incompatibil cu funcția de Manager și nu-l mai lasă ANI la toamnă să meargă parlamentar…

Acum, după ce am prezentat contextul nelegal și nepotrivit, nefundamentat și total hazardat, de numire a Domnului Manager Dr. Carp Gheorghe ca Șef peste Spitalele din Bihor (cred că nu greșesc să fi fost numit cumva Șef și peste ambulanțe, medici de familie,…chiar îmi cer scuze dacă mi-a scăpat acst amănunt), vă detaliez motivele pentru care ar fi bine să nu-l mai expuneți pe Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe. Dumnealui merită o pensionare liniștită, care vrând-nevrând biologic trebuie acceptată, și-i dorim din tot sufletul viață lungă, cu sănătate și bucurii, iar mai apoi, foarte important: bihorenii să fie atenți să nu-și fi lăsat cumva urmașii dumnealui prin funcțiile atât de dragi, ca apoi orădenii să-și mai poată lua spitalele înapoi de la medicii-vedetă doar prin alte lupte și sacrificii (voi prezenta într-un episod viitor cum e cu medicii-vedetă)!

Expun motivele care nu i-ar mai putea permite (moral, legal?) Domnului Manager Dr. Carp Gheorghe să mai îndeplinească misiuni, demnități și alte activități în sistemul public de sănătate:

  1. Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea a blocat din calitatea de strateg al sănătății dată de PNL Bihor, un proiect de construire al unui nou Spital de copii, pentru a-i  permite să acționeze politic pe lângă Executivul Primăriei Municipiului Oradea și cu sprijinul grupului PNL din Consiliul Local, cu scopul de a canaliza banii publici din bugetul local (3 ani la rând) pentru a construi o parcare și birouri pentru Spitalul Județean, nicidecum un nou spital pentru copiii bihorenilor (evident că atașez documente care justifică afirmațiile).

Spitalul Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea a promovat prin conducerea interimară din anul 2017 proiectul unui spital de pediatrie, cu aproximativ 250 de paturi, bloc operator, ATI distinct, UPU Copii, Ambulatoriu aferent, pentru a separa definitiv patolgia pediatrică de adulți.

Domnul Primar Ilie Bolojan s-a implicat foarte mult și în acel proiect, a adus oameni cu expertiză la Oradea (un exemplu fiind Domnul Dr. Cîrstoveanu de la Marie Curie din București), a trimis conducerea spitalului în țări europene pentru documentare și chiar s-a născut Studiul de Fezabilitate al acestui Spital de Copii.

Numai că, după aceea eu nu am știut că există un post informal de strateg de dezvoltare în sănătate pe Municipiul Oradea. Am aflat și eu cu surprindere, despre funcție și despre post, dar nicidecum nu m-a surprins titularul: Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe. Și cum am aflat? Cu antet de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Domnul Dr. Carp Gheorghe, în dublă calitate, și de Manager și de Șef peste sănătatea din Oradea (?!), după cum reiese din adresă, îmi transmite cu număr de înregistrare și cu ștampilă (deci oficial la maxim) de la Județean, comunicarea prezentată mai jos:

Aproape fiind intimidat de adresă, pentru a mă dumiri, m-am adresat imediat Primăriei Municipiului Oradea cu solicitarea să-l anunțe pe Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe să iasă din incompatibilitatea în care era prin amestecul în conducerea altei unități sanitare…și în dublă calitate oficială. Nu de alta, dar ANI nu l-ar fi lăsat ..dacă greșeam destinatarul solicitării mele.

Ce vreau să spun cu această exemplificare esențială? Că a mai fost Domnul Manager Dr Carp Gheorghe, Șef peste spitale! Nu e prima dată, Domnule Prefect, stați liniștit! Și știți cum s-a terminat acel episod? Așa cum a vrut Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe, nu cum ar fi fost necesar pentru comunitate! La Municipal nu s-a mai putut mișca nimic cu acel proiect, despre care dumnealui scrie negru pe alb și foarte explicit că este aproape o utopie să construiești spital de copii nou în Oradea, când etajul 9 era renovat…tocmai acum 7 ani și era o bucătărie de lapte nici măcar autorizată-prin toamna lui 2019 abia s-a reușit autorizarea DSVSA!? Mai exact, argumente fără nicio noimă, exprimate nicidecum într-o logică coerentă, au determinat umplerea unei adrese de motive aiuristice ca să nu se construiască Spital de Copii, fiindcă așa dorea…Managerul de la Județean. Azi, Șef peste toate spitalele, în așteptarea crizei majore COVID-19.

Ce am mai vut să spun cu toate aceste înșiruiri de amintiri? Spitalul Municipal a mai jucat în filmul ăsta, Domnule Prefect! Domnul Primar știe! Și să vă mai spun ce știe Domnul Primar:

– la sfârșitul anului 2011 când l-a dat afară pe Domnul Dr. Carp Gheorghe din funcția de Viceprimar, atunci când i-a luat locul Doamna Cherecheș, lumea a tolerat să preia managementul Județeanului numai ca să plece cât mai grabnic din postul de Viceprimar; Domnul Dr. Carp Gheorghe a și ajuns în funcția de Manager la Județean, fiind dat afară din funcția de Viceprimar, dar cum? Bătându-și joc, pentru a le lua locul, de respectabilul Domn Ing. Gavrilă Grebenișan (pe care îl salut cu apreciere) și, mai apoi și de fiul Ministrului Ritli; i-a ”vopsit” în fel și chip pe cei doi (evident că sunt mulți martori) și așa a preluat un mandat…de 8 ani, se vor face 9 ani după coronavirus, înainte de pensionare;

– Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea nu reprezintă vreo performanță sau referință managerială de spital public din România, cu care Domnul Manager Dr. Carp Ghoeorghe să se poată mândri la nivelul comunității. Se pot spune foarte multe, dar pe scurt câteva: Spitalul Județean este un spital mizer, colectivul medical (să acceptăm că în parte și nu în ansamblul său) nu are o abordare total corespunzătoare față de pacient (formulez așa doar ca să nu supăr majoritatea medicilor și asistenților profesioniști și serioși, pe care îi salut și apreciez), structura de conducere a spitalului public este organizată în cel mai mafiot mod posibil (promovând la greu interese de grup și nu meritocrație), iar în loc să ne evaluăm problemele spitalului (chiar făcându-le publice) și apoi rezolvându-le, se ascunde realitatea crudă din Județean, spre deosebire de multe demascări făcute deja în Municipal; în schimb, poate fi o referință ”pozitivă” (?!) prietenia strânsă a Domnului Manager Dr. Carp Gheorghe cu fosta Ministră Pintea…și cu Niculescu de la TEMCO – denunțătorul (doar știu toți colaboratorii Domnului Carp despre aceste amiciții ale dumnealui… nu sunt un secret!);

– Primăria a expropriat clădiri și curți de la vecinii Spitalului Județean, la presiunea Domnului Manager Dr. Carp Gheorghe, ca să se construiască o parcare de 7 milioane de euro – cam cât era jumătate din costul Spitalului de Copii, despre care s-a asigurat anterior prin adresa atașată mai sus că nu se va construi și dumnealui va avea bani de parcare din bugetul public; adică, MEDICUL Carp Gheorghe s-a asigurat mai întâi că nu se va construi un SPITAL DE COPII la Municipal, ca apoi să canalizeze banii contribuabililor orădeni pentru construcția unei parcări!? Da, stimați concetățeni! Asta scrie în hârtiile atașate, nu sunt vorbe, nu sunt invenții sau minciuni! Sunt faptele remeditate pas cu pas de către Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe, responsabil cu strategia medicală din Oradea și Șef peste Spitalele din Bihor!? Cu acte în regulă, nu vorbim doar așa…!

– Spitalul Județean devine încet-încet, prin dezvoltarea orașului în zona Doja și Pasteur (precum și în tot perimetrul dealurilor de mai sus) o unitate medicală foarte greu accesibilă; dacă, Doamne ferește, vorbim despre un cod roșu, un accident colectiv cu 15-20 de ambulanțe și SMURD, mașinile nu pot ajunge să lase pacienții; va fi un blocaj rutier și vor muri oameni fără nici măcar să apuce să intre în UPU. Vom avea un alt COLECTIV, cu pacienți întinși pe jos în fața spitalului; Spitalul Județean de Urgență are cea mai nepotrivită locație din oraș, de aceea SOLUȚIA UNICĂ POSIBILĂ ȘI VIABILĂ ar fi să se construiască un nou și adevărat Spital de Urgență Județean, iar actualul să se transforme în spital de cronici, de exemplu, cu 1 pat/salon; nu trebuia nici extins, nici construită parcare supraetajată, orădenii nu mai plăteau exproprieri, vecinii nu mai erau deranjați nici de ambulanțe, nici de elicopter, etc…; acel Spital Județean de Urgență și-a făcut datoria față de comunitate; acum nu mai poate corespunde, comunitatea în următorii 20-30 de ani având alte nevoi, alte perspective, alte priorități medicale, nu a înghesui pe o stradă înfundată cel mai important spital din județ; Este în regulă că s-au atras banii de la Banca Mondială pentru UPU, până s-ar putea construi un alt spital de urgență în 3-5 ani (evident locul cel mai bun ar fi pe centură, lângă aeroport, cu mii de locuri de parcare, cu acces direct la pistă, etc); Primăria are aceste terenuri necesare!

– Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe a anulat proiectul Spitalului de Copii pentru simplul motiv ca Primăria să-i dea dumnealui banii la Județean ca să facă Ambulatoriu, birouri și parcare; exact costul noului Spital de copii este aportul Primăriei Oradea în aceste investiții adiacente actului medical spitalicesc; decât să aibă Oradea o modernă aripă de spital pentru copii, mai bine are Județeanul parcare supraetajată, birouri, etc…; Până când trebuie să mai răbdăm ca să hotărască asta în numele a 600.000 de locuitori doar Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe?!

Domnule Prefect,

Trebuie să vă informați, nefiind activ pe scena publică în anii precedenți când Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe a gestionat necesarul de aparatură medicală de înaltă performanță pentru Spitalul Municipal în cadrul proiectului strategic pe sănătate al Consiliului Județean. Fără să existe nicio cerere din partea Municipalului (nici scrisă, nici verbală), Domnul Dr. Carp Gheorghe – Manager al Spitalului Județean cumpără (dacă nu cumva a și cumpărat deja) în cadrul Proiectului Strategic de Sănătate al Consiliului Județean, două aparate de înaltă performanță (angio CT și Spect CT), de peste 2,5 milioane euro, pe seama Municipalului; Dar, problema proiectului strategic, a Municipalității  și a Domnului Manager Dr. Carp Gheorghe este că  Municipalul nu are nevoie de aceste aparate medicale de înaltă performață și de care nu se poate folosi! Am fost de față cu Domnul Dr. Hadrian Borcea și cu alții, într-o ședință la Primărie, când Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe a insistat categoric să le cumpere dumnealui. Aparatura respectivă nu este necesară Spitalului Municipal, spital care nici măcar nu are în structura organizatorică acele specialități care să utilizeze aparatura de înaltă performanță pe care o cumpără pe seama Municipalului Domnul Manager al Spitalului Județean Dr. Carp Gheorghe, nemaivorbind că nici nu există specialiști.

Primăria trebuie să dea înapoi 2 milioane și ceva de euro la HURO pentru proiectul VIVA ANIMA de la Județean, proiect pe care Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe îl susținuse în presa vremii ca fiind pe bani europeni; acum bugetul public plătește acei bani, pentru că sunt probleme cu achizițiile în proiect!

Probleme cu achizițiile sunt și la Centrul Oncologic, dosarul fiind la DNA; aici e o problemă încă puțin cunoscută și slab mediatizată, folclorul vorbind că aparatul de radioterapie ar fi fost preferat inclusiv de Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe pentru că avea livrare imediată, instantanee chiar (gurile rele spun că era încărcat pe un tir și umbla prin Europa de Est…cine-l vrea); aparatul a ajuns la Oradea, scump și nefiabil; ultima bucată din lume construită de firma respectivă în 2011 și plimbată vreo doi ani pe tir, iar apoi livrată în 2013 (probabil ca ultimă haltă pentru tir)…unde altundeva decât la …Municipal Oradea; în ultimul an calendaristic (2019) aparatul de radioterapie fiind defect vreo 3 luni.

Sau poate ar fi de subliniat episodul din anul 2007, de când Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe ne-ar putea detalia cum s-a cedat din bunătate și prietenie Domnului Primar Filip din acea vreme, vreo 3,5 ha din terenul Spitalului de Copii pentru a se face Super-Market, biserică și Orășelul Copiilor; evident, cu scopul ca Primarul Filip să fi câștigat alegerile din 2008….și poate ceva bani de campanie…probabil. Atenție! Vorbim de peste 35.000 de metri pătrați din terenul Spitalului de Copii, iar parte semnificativă din acest teren este ocupat de super-market și de o biserică; Comunitatea are nevoie de SPITALE! Acum Spitalul Municipal nu mai are unde să se dezvolte, pentru că în alte scopuri decât cele de asistență medicală, pe terenul spitalului avem super-market și biserică!

Mai trebuie spus că Municipalul nu a avut niciodată CT și/sau RMN, soluția menținută de peste zece ani fiind un contract pe bani buni (15-17.000 EURO/lună) cu Fundația MAN; După ce am fost mandatat de Consiliul Local să negociez cu Fundația MAN, respectivele servicii de CT și RMN s-au realizat gratuit pentru spitalul public. Dar, încă de la început și până azi, Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe sprijină colaborarea cu Fundația MAN în spitalul public! Câte Fundații din Europa nu ar fi venit în Spitalul Municipal ca să facă bani pe CT, RMN, ecografii, consulturi, cu încasare directă prin cont de la Spitalul Municipal? Da! Fundația MAN nu a făcut niciodată gratuit aceste servicii paraclinice spitalului public! Dimpotrivă, are încasări colosale în Spitalul Municipal! Doar Foncea ”a făcut valuri” și a negociat condiții de eliberare a jumătate din spațiul deținut de această Fundație MAN, ca mai apoi tarifele să fie simbolice! În final am reușit chiar să se facă gratuit CT și RMN pentru pacienții Spitalului Municipal! Spitalul Municipal plătise 1 milion de euro deja când Foncea a primit din partea Consiliului Local mandatul deplin de a negocia cu Fundația MAN! După negocierea lui Foncea, Spitalul Municipal nu a mai plătit niciun leu Fundației MAN! Ce s-a întâmplat înainte și după Foncea? Trebuie să răspundă cei care au plătit banii publici unei Fundații instalate în Spitalul Public pe motiv că facilitează Spitalul și pacienții, dar mai apoi se deovedește a fi încasat 1 milion de euro din banii publici!

De FRESENIUS ar mai fi de spus ca o ”lipeală” a unei firme private de spitalul public. Ani de zile, prietenul și bunul colaborator al Domnului Manager Dr. Carp Gheorghe, renumitul Medic Șef Secție Nefrologie și Șef FRESENIUS în același timp (se spune), Domnul Medic Șef Dr.Bako Gabriel, a îngrijit pacienți și în Secția din spitalul public de la etajul 2 și în Secția FRESENIUS lipită de secția spitalului public, la etajul 2. O coincidență…

Domnule Prefect,

Până aici, sigur le știe pe toate, și încă mai câte, chiar și Domnul Primar Ilie Bolojan.

Să vă mai spun câteva, pe care poate încă nu le știți, dar dacă le verificați vă veți da seama că ”obiceiurile casei” la Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe, încă nu dispar:

Face Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe și laborator robotizat de analize medicale la Spitalul Județean, pe un proiect RO-HU. Obligatoriu Spitalul Municipal trebuie să facă analizele la acel laborator robotizat, că așa e și în Olanda! Prin 2017 tuturor ne spunea că așa vrea să-l facă cum e în Olanda, centralizat pe un teritoriu semnificativ, pentru a reduce costuri unitare, etc. M-am dus la Amsterdam, Delft, Haga, ca să văd acel laborator robotizat și care deservea jumătate din Olanda, după cum prezenta Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe, acea necesitate imediată de organizare și funcționare a laboratorului de analize medicale unic și centralizat. Numai că cei care am mers în Olanda nu am găsit aceeași poveste la fața locului: era un sistem minimal, ce-i drept robotizat, dar…destul de defect (nu mai era folosit la parametri de vreo 2 ani) și mai mult, era de fițe universitare, mai mult demonstrativ, pentru spectacol. Nici vorbă să fie de vreo centralizare a unei zone pe analizele pe care fiecare spital trebuie să le facă independent. Dar, la Județean va funcționa o astfel de linie robotizată, ”ca în Olanda”…Acum trei ani deja Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe făcea o întâlnire cu o anumită firmă care ne prezenta viitorul bussines medical la nivel județean; chiar sper din tot sufletul, de dragul Județeanului, ca să nu câștige aceeași firmă licitația care se desfășoară pe RO-HU și care dădea referințe încă din 2017…

ACEASTA ESTE ”LINIA ROBOTIZATĂ” DIN OLANDA! Am mers să o văd, pentru că era o decizie importantă pentru Municipal să stea alături de Județean…ca în Olanda. Este mai degrabă un demo pentru universitari…Era nefuncțional, defect la unul din brațe, cu o defecțiune pe care spitalul nici nu se grăbea să o repare de câteva luni…, nefiind un robot de interes. Sigur, că aici în Județean va fi altfel…, mai fiabilă, mai solicitată,… ce știm noi cei care am văzut această linie robotizată din Olanda, despre care ni s-a vorbit ca fundamentare pentru linia ce se cumpără pe RO-HU!

Mai nou, Domnul Manager Dr. Carp Gheorghe este foarte preocupat ca Spitalul Municipal să aibă aparate de radiologie pe un proiect RO-HU (altul decât cel strategic de care s-a ocupat deja cu Consiliul Județean Bihor), dar care, evident să fie competitive, și dacă se poate, se pare că s-ar dori ca aparatele să aibă caracteristici în caietul de sarcini destul de apropiate de … ale celor vândute de firma unde este angajat fiul unui distins Medic-Șef din Județean; poate lumea este rea, și nu-i chiar așa; doar se vorbește…dar fără foc…

Revenind la COVID-19,

Spunea Primarul Municipiului Oradea, Ilie Bolojan, că cele două spitale ale Municipiului (Județean și Municipal) au împreună 50 de paturi de ATI. Dar, trebuie să se știe mai întâi de toate, că acest număr de paturi de ATI este cu mult (mai puțin de jumătate) sub necesarul de paturi ATI pentru o funcționare normală (fără epidemie, nemaivorbind de pandemie) pe normativul Ministerului Sănătății a acelor două spitale publice din Oradea, care împreună au cca 2.000 de paturi în spitalizare continuă (peste 1.600 paturi de acuți). Cele 50 de paturi de ATI (35 ale unui spital de URGENȚĂ și 15 ale Municipalului) sunt total insuficiente pentru o activitate normală, curentă a celor două spitale, neputând vorbi nici măcar de un nivel minim de acoperire a cazurilor de COVID-19! Mai exact, se vor lăsa  poate 5- 10 paturi pentru cazurile de TI (terapie intensivă) aferente epidemiei de COVID-19. Când vor fi 200 de cazuri de COVID -19, cu 40-50 de internări necesare pe ATI, cine hotărăște care pacient ocupă patul în ATI și care moare? Domnul Dr. Carp Gheorghe, Șeful ”Conducerii Unice” medicale, după cum declara Domnul Primar Ilie Bolojan?! Pe ce criterii…?

Orădeni, Bihoreni,

Să aveți grijă de familiile voastre, izolați-le cât puteți, că spitalele din Oradea nu au capabilitatea să trateze cazurile grave, de terapie intensivă, la un număr de 150-200 de îmbolnăviri în Bihor, previzionate se pare deja în mod oficial!

Și știți de ce nu ni se poate acorda un act medical atât de necesar și total cuvenit în momentele critice de COVID-19? Pentru că foarte mulți ani de zile Spitalul Municipal a fost prăduit, a fost bătaie de joc pentru medici-vedetă și tot felul de șmecheri și ”căpușe”, iar interesul public a fost o sintagmă străină celor care au condus spitalul. Așa l-am găsit eu…și am început să vi-l prezint, pas cu pas.

Autoritățile nu înțeleg că acum soluția nu este nicidecum doar cea ca să fie cineva Șef de Conducere Unică medicală pe Oradea și pe Bihor și ca ACUM să se acopere neajunsurile despre care se știa de ani de zile, ci soluția este să se organizeze URGENT paturi de Terapie Intensivă pentru bihoreni! Să lăsăm Centrul Oradiei gol, să nu plângem live după el, că dacă Dumnezeu vrea, vom găsi Piața Unirii și tot Centrul tot acolo! Acum, trebuie să ne salvăm semenii!!

Domnule Primar,

Alocați urgent resurse din bugetul local și organizație încă 20-30, se pot chiar 50 de paturi de ATI la etajul V din Municipal, pe paturile de terapie acută, care există și sunt funcționale! Abia atunci putem spune că bihorenii, orădenii, au o șansă la a trăi! Numai așa TOȚI pacienții cu COVID-19 aflați în stare gravă vor putea fi îngrijiți în terapie intensivă! Puteți salva Oradea și Bihorul, Domnule Primar! Doar așa! Nicidecum cu regrete despre Piața Unirii care-i goală sau numindu-l pe Dr. Gheorghe Carp ca Șef care vrea să activeze o aripă de la fostul Spital de Obstetrică-Ginecologie nefolosită de 10 ani! Acolo să facă ATI?! Paturile de ATI trebuie să fie lângă Secția de ATI, să poată fi deservite de liniile de gardă existente! Coronavirusul nu se sperie cu planurile ”strategice” prezentate de noul Șef de Spitale din Bihor aflat în stand-by! Dar COVID-19 poate fi înfrânt în Bihor cu încă 50 de paturi de terapie intensivă, amenajate numaidecât, de campanie, lângă secția de ATI a Municipalului! Puteți angaja toți medicii ATI care nu au job încă și sunt vreo 10 în Oradea (inclusiv pilele Domnului Director Medical Dr. Burtă Ovidiu pe care se luptă de ceva vreme să le integreze clinic) și astfel ați rezolvat și personalul calificat care să îngrijească pacienții cu COVID-19 pe aceste paturi de ATI.

De ce nu faceți acest minim efort pentru Bihoreni? Doar pentru că altcineva a avut ideea? Considerați că este exclusiv ideea Dumneavoastră, Domnule Primar, că doar trebuie spus răspicat și public că v-ați zbătut la Ministerul Sănătății pentru aceste paturi de Terapie Acută de la etajul V din Municipal! Acum, folosiți-le! Ajutați orădenii și bihorenii în momentele lor de cumpănă! NU VĂ MAI LĂSAȚI INFLUENȚAT DE MEDICI-VEDETĂ, CARE VĂ SPUN CĂ VA FI BINE, CĂ VA TRECE, CĂ NU VA FI CHIAR AȘA DE RĂU! De data asta, pentru orădeni nu este indiferent cum trec peste această nenorocită de pandemie!

Urmează….

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacian Foncea
Dacian Foncea

Alte articole