Skip to main content

Episodul V – PROPAGANDA

| Dacian Foncea |

Episodul V: PROPAGANDA

Oameni buni,

Orădeni, Bihoreni,

Trăim momente critice, așteptăm intervenții mesianice în Săptămâna Luminată, ne bucurăm de fiecare licărire de speranță, dar ne îngrozim de jocul crescător al numerelor fatale din Europa și din țară!

Unii fac agricultură, alții stau pe facebook, cei mai mulți în casă, dar cu toții SPERĂM că va fi bine.

Săptămâna Luminată ne îndrituiește să credem! Trebuie să sperăm că vom trece cât mai iute peste valul ăsta nenorocit de COVID, ca mai apoi să mai învățăm ce avem de făcut. Tocmai în asta stă disperarea pe care o trăim, în necunoaștere! Medicii lumii n-au tratament, nu cunosc decât prin cazuistică multiplă comportamentul pacienturii cu COVID. Încet-încet medicii italieni și cei spanioli, care din păcate au numărat multe cazuri extreme, încep să bâjbâie categorisind oarecum evoluția pacienților critici.

De aceea e foarte important ”să nu prindem” primul val de COVID, să ne ferim și să respectăm izolarea! Mai apoi, cel mai probabil știința medicală mondială se va mai îmbogăți în urma acestei drame universale și ne va învăța cum să ne ferim mai bine, cum să ne îngrijim și să ne tratăm.

În toate episoadele mele precedente am tot spus că nu există cunoscători pe subiect. Nu știa nimeni, nimic cu certitudine. Așa a început totul și așa continuă la nivel global. Este doar o criză majoră, medicală, socială și economică, pe care trebuie să o gestionăm organizat, nu să inventăm Comandanți Supremi și Coordonatori Universali! Nu așa vom trece valul de  COVID! Mai întâi de toate trebuie să știm adevăruri! Trebuie să știm ce avem și să ne preocupe tot mai mult cam cum va fi! Dar nimeni nu ne poate spune cum va fi! Dar măcar să nu ne mintă nimeni despre ceea ce avem, despre ceea ce este certitudine și pe ce ne putem baza în bătătură! Pentru asta am tot scris și voi mai scrie până când voi spune tot ceea ce știu.

Este dreptul vostru, Orădeni și Bihoreni, să știți ce spitale aveți, c e oameni le-au gestionat  la nivel managerial și cât de prost le-au pregătit pentru starea de boală a cetățenilor, atunci când trebuie accesat spitalul. Șansa noastră a tuturor stă în mâna medicilor dedicați profesiei și comunității, aceia care nu vin la spital pentru șmecherii, pentru fală și titluri. Medicii și personalul din linia întâi COVID, doar ei sunt cei care ne pot trece primul val de COVID. Apoi, putem spune cu toții că avem ceva experiență…., din păcate.

În loc să se ni se spună că s-au mai amenajat 50 de paturi de ATI în Municipal, sau măcar 30 de paturi, Ministrul Sănătății de Bihor și Primarul Municipiului intoxică populația cu filmulețe cu tiruri de pe Valea Oltului care transportă materiale sanitare sau avioane care aterizează aducând din China anumite materiale și consumabile, pe două- luni, poate două luni-jumate. Deci la fiecare două luni se va repeta spectacolul?! Nu de alta, dar să știm…că și așa toate spectacolele s-au suspendat în oraș potrivit legii, măcar avioanele din China să ne mai destindă.

Oameni buni,

Fiind Săptămâna Mare trebuie să fim mai buni, mai îngăduitori, dar cum să ne lăsăm atrași într-o propagandă chiar atât de ieftină, de cumpărare de materiale din China și transportul lor, când problemele sunt cu totul altele și serioase:

  • Deja paturile de ATI COVID din București, de la spitalele  din linia I, sunt pline!
  • În Oradea spitalul are tot mai multe cazuri, iar cele 25 de paturi de ATI, care nu sunt toate pentru COVID nici acestea docamdată, sunt total insuficiente la un șoc al răspândirii bolii, numai la câteva sute de pacienți în Bihor; un calcul simplu ne spune că dacă se dublează numărul de cazuri, ceea ce nu este exclus din păcate, văzând poziția disperată a Președintelui României care beneficiează de rapoartele de rigoare ale Serviciilor, este foarte probabil ca Oradea să nu mai aibă  paturi de ATI pentru pacienți;
  • În ultimele două-trei săptămâni opinia publică este mințită; dacă faceți o revistă a presei,  Ministrul Sănătății de Bihor și nu numai, a precizat ba că sunt 60 de paturi în ATI, ba 70…Nu! Sunt 25 de paturi în ATI, maxim cu paturile care au ventilatoare și monitoare în blocul operator, încă 4; ATÂT! 29 de paturi trebuie să salveze viețile bihorenilor în caz extrem;
  • Germania are 40.000 de paturi de ATI, iar pe cale rutieră preia  de câteva săptămâni cazuistică în stare critică din  Italia ș i Franța; chiar dacă au o tentativă de relaxare în zilele următoare și ei se tem, și e Germania…cu zeci de mii de paturi de ATI; România are 3.000 de paturi ATI…; deja  e înspăimântător; nu alarmez pe nimeni, dar de o lună  încoace, prioritatea ”zero” trebuia să fie paturile de ATI; dar Ministrul Sănătății de Bihor a avut ca prioritate să-și ducă pritenii și acoliții din fața COVID-ului!
  • La Oradea, cu 10 tiruri și 5 avioane, așa sunt prezentate lucrurile de parcă am câștigat bătălia cu COVID, iar mai nou nominalizăm  eroii, deja se fac liste: din păcate nu se vorbește decât propagandistic de EROII ADEVĂRAȚI din linia întâi; tot PROPAGANDA  ne aduce pe facebook și în mass-media un alt fel de eroi: cei care fac poze tirurilor pe Valea Oltului și care așteaptă pe pistă să aterizeze avioane, deși în fișa lor de post nu trebuia să fie atunci, acolo; dar au bifat imagine la maxim, cu zeci de mii de like-uri în jumate de oră; numai ei și Sorin Ovidiu Vântu au o astfel de vizualizare…

Conducătorii Supremi ai Oradiei ar fi eroi dacă ne-ar anunța că mai avem o linie de gardă de ATI în Municipal și că mai sunt 30-50 de paturi de ATI funcționale suplimentar, care să salveze bihorenii în caz de situație extremă, nu că au cumpărat mănuși și viziere pe 2 luni! Și astea sunt necesare, dar sunt ELEMENTARE! Trebuie să înțeleagă că astea sunt lucruri obișnuite, de aprovizionare normală, care se întâmplă cotidian…nu e nimic ieșit din comun. Poate doar că vine un avion din China la Oradea…asta da. Și că au mai dezmorțit angajații aeroportului…și asta.

Acesta trebuie să fie dezideratul Municipalității: 50 de noi paturi de ATI. Abia atunci populația ar fi salvată în fața COVID și am putea sta cât de cât mai liniștiți! Scriu de mult timp acest lucru: când pacientul ajunge în stare critică, nu de la infecție, ci de la inflamația cauzată de boală, de medicație (încă nici medicii nu pot demonstra științific), trebuie să-i fie garantat pacientului critic un pat în ATI! Este dreptul lui legal, de om și cetățean! Nu putem să ne resemnăm și să spunem că sistemul a cedat, dar noi facem o propagandă ieftină cu ”eroii” pe post de amfitrioni ai  avioanelor gata să aterizeze.

Opinia publică este intoxicată cu avioanele care aterizează direct din China, cu tirurile cu antemergător de la Poliție, eroii noștri… Sunt sigur că acei polițiști nu aveau nevoie să le fie pomenite numele cum că au însoțit 4 sau alțiidoar 3 tiruri de la București la Oradea. Au mai utilizat aceștia girofarul pe acel traseu de multe ori și o vor mai face. Ține de fișa de post. Nu o puteau face în timpul liber…oameni buni!

De mai bine de 20 de zile s-au deblocat TOTAL livrările de materiale din China. Toată Europa aduce ”la greu” echipament de protecție și materiale sanitare din China de la sfârșitul lunii martie. Nu mai există acea criză de furnizare. Propaganda ne prezintă azi tiruri și avioane care aduc materiale. Așa e în situații de criză, ține de aprovizionarea curentă această dimensiune cantitativă. Oricine are acces azi la ceea ce au cumpărat Conducătorii noștri: se poate intra pe site-rile de profil, chinezești sau europene și se poate comanda. Vine acasă comanda, nu trebuie să ”ne jertfim”! Nici pe Valea Oltului, nici pe aeroport, marfa vine în curtea spitalului. Așa de bine s-a mișcat China, încât nu este un caz de bravură cumpărând zeci de tiruri și avioane de marfă.

Da, dar pe ce bani, că vedem că asta ține din nou de PROPAGANDĂ!?  Să analizăm scurt: Ministrul Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloș, ieșea să ne spună încă de acum două săptămâni că deja au intrat pe șut vreo 350 de milioane de euro cu această destinație: materiale, echipamente de protecție anti-COVID. Deci banii sunt atrași deja de la UE. Se cumpără acum, iar cel mai  târziu în decembrie se vor deconta toate aceste facturi din banii europeni. Că Oradea cumpără la sfert de preț, în cele din urmă face economie la bugetul Uniunii Europene. Da, e logic, deoarece, același Ministru orădean Marcel Boloș  ne spunea că dacă cele 350 milioane de euro nu ajung, se vor cere alte sume și vor veni cu sigurață și suplimentări.

Domnule Primar Ilie Bolojan,

O altă problemă trebuie să vă faceți înainte să-l felicitați pe Ministrul Sănătății de Bihor: sunt eligibile la decontare din bani europeni facturile  de la producătorul din China, direct pe Județean sau Primărie? Că europenilor le place să se cumpere…tot prin europeni. Trebuie verificat acest aspect, că ne mai spunea Ministrul Sănătății de Bihor cât de european se vor deconta lucrările și achizițiile VIVA ANIMA din Județean, ca acum să pună orădenii jos cele aproape 3 milioane de euro…pe vreme de pandemie! Deci în loc să mai vină în Oradea încă 10 tiruri și 5 avioane de materiale și echipamente anti-COVID, orădenii dau în acest an, din bugetul de criză cele 3 milioane de euro înapoi la UE doar pentru că Ministrul Sănătății de Bihor era felicitat de Dumneavoastră, Domnule Primar, acum vreo 7-8 ani! Să nu fie și acum așa…Deci cum e cu economiile? Ministrul Sănătții de Bihor ne dă cu o mână și ne ia cu …2, cu 3…cu 5?

”Eroii” din Oradea, din achiziții și aprovizionare, ce fac mai exact? Într-o piață chineză total deblocată, cu masive oferte de astfel de produse, aduce tir după tir, avion după avion, zi de zi, încât se pare că toată flota de transport  a României este necesară Oradiei. Aceste facturi vor fi decontate din bani europeni. Deci unde este fantastica și nemaîntâlnita genialitate a Conducătorilor? Banii oricum vor veni ca ajutor european, iar produse sunt câte vrei în China. Banii care trebuie acum achitați, până se decontează de la UE, cu garanțiile aferente, într-adevăr trebuie să fie cât mai mulți, ca să ne asigure nu două luni, ci douăsprezece luni consumul de materiale și echipamente. Aici se poate dezvolta o altă discuție într-un episod următor.

Oameni buni,

Municipalitatea și spitalele nu fac nimic altceva, decât ce e în fișa de post: achiziție de materiale sanitare și echipamente de protecție pe bani europeni. Totul se va deconta de la UE, până la ultimul bănuț, că e cumpărat la sfert de preț, că e la preț de firmă importatoare din România. Nu e momentul să facemparadă  în această perioadă critică cu listă de prețuri. Nu mercurialul este important acum. Sunt alte priorități!

Să facă paradă Ministrul Sănătății de Bihor cu 50 de paturi de ATI în plus!  Strategia de salvare a populației nu se face așteptând avioane și numărând  tiruri. Toată Europa cumpără din China, nu e vreo comandă personalizată pentru Oradea sau pentru Ministrul de Bihor!

PROPAGANDIȘTILOR,

Chiar credeți că orădenii  sunt așa de copleșiți că vă faceți datoria și aprovizionați pe bani europeni spitalele cu materiale sanitare și ehipamente de protecție? Și dacă sunt  acum bani din donații, UE va deconta ulterior aceste sume și banii vor rămâne ulterior în cont . Dar unde sunt banii comunității de la Municipalitate și, apoi cei din visteria Județeanului? Demonstra Ministrul Sănătății de Bihor și Directorul Direcției Economice din Primărie că Județeanul avea un excedent de 6 milioane de euro la 31.12.2019. Dar,..după cum spuneam mai sus, aceasta este o discuție de episod următor.

Se mai face o paradă națională de către Ministrul Sănătății de Bihor, cum că la Oradea nu avem personal infectat cu COVID-19. Nici să nu avem niciodată! Dar asta nu se datorează acestui Ministru de Bihor, ci oamenilor din linia întâi care au grijă de pacienți și de ei înșiși. Nu Ministrul merge să-i îmbrace și să-i dezbrace! Și asta nu-i nimic altceva, decât PROPAGANDĂ!

Orădeni, bihoreni,

închei prin a spune că  nu trebuie să ne regăsim  în această  ieftină PROPANGANDĂ! Nu PROPAGANDA salvează Oradea! Nu prețurile mici direct din China salvează cetățenii, că banii vin oricum toți de la UE până la urmă, și vin câți avem nevoie, așa este mesajul și de la București și de la UE! Nu spectacolul din aeroport sau video-rile  cu tirurile de pe Valea Oltului vor salva pacienții în stare critică!

Oradea are nevoie la Municipal de încă 50 de paturi de ATI. Și încă URGENT! Nu de PROPAGANDĂ…

Mi s-a respins de către instață solicitarea de suspendare  a Dispoziției Primarului Municipiului Oradea prin care eram revocat în luna noiembrie 2019.

 Urmează judecarea pe fond pentru anularea Dispozitiei Primarului. A mai trecut o bătălie…Războiul purtat cu credința ca oamenii să-și ia spitalele înapoi din mâna mafioților e departe de a fi terminat…Trece doar într-o altă etapă.

Deocamdată,

Vor continua studiile clinice ale medicilor și asistentelor-vedetă pe sute de mii de euro ascunse oamenilor…

Vor continua atitudinile discreționare ale politrucilor în spitalele orădene…

Impostura și hoțiile își mențin un loc în fruntea listei de priorități în aceste spitale…

Minciuna și interesele de grup, de clan, vor mușca din drepturile pacienților…

Va continua PROPAGANDA  sistemului și politrucilor…

Dar,

Trebuie să trecem de primul val COVID, apoi de următoarele,…și cu ajutorul lui Dumnezeu mai vedem, poate totuși cât de curând, până la urmă…

Orădenii și bihorenii își vor lua spitalele înapoi din mâna politrucilor și clanurilor mafiote care încă le fură dreptul la sănătate!

Îmi pare rău că nu pot fi alături de orădeni și bihoreni în aceste săptămâni foarte dificile, luând deciziile care se impun in Spitalul Municipal, pentru a-l reda comunității!

Regret că nu pot să fiu în linia întâi lângă colegii rămași în Municipal!

Dar, într-un fel sau altul, trebuie să înceteze PROPAGANDA, și Municipalitatea să se preocupe de salvarea vieții oamenilor, nu de imagine publică ! Nu e momentul de PR, e timpul să ne îngrijim de oameni, să prioritizăm interesul comunitar mai mult ca oricând, după ce ani de zile mafioții au îngropat Spitalul Municipal!

Să dea Dumnezeu  tuturor UN PASTE LINIȘTIT și cu SĂNĂTATE!  Să auzim numai de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacian Foncea
Dacian Foncea

Alte articole