Skip to main content

Episodul VII – CEREȚI-VĂ DREPTURILE! DREPTURILE PACIENȚILOR SUNT CĂLCATE ÎN PICIOARE!

| Dacian Foncea |

Oameni buni,

Zeci de ani v-au fost furate drepturile de pacienți vouă sau copiilor, părinților voștri!

Cu toții am fost victimele tolerării unor impostori pe post de medici valoroși!

Pentru început, pentru a explica un cadru al discuției acestui episod, vă descriu un scenariu pe care, din păcate, fiecare din voi l-ați trăit, măcar o dată în ultimii ani…

Medicii-vedetă și-au așteptat dintotdeauna pacienții cu șpaga în plic, au pus slugile (din păcate nu aveau ce face ca să iasă din acest statut, care până la urmă le convenea multor asistente-șefe) să se ocupe de actele medicale, confortul pacientului cotizant.

Fiecare pacient când pleacă la spital, mai mult programat ca să aibă timp, face numerarul familiei și află mercurialul medicului-vedetă la care merge. Nu de alta, dar dacă sutele de euro din dulapul de acasă, adunate și schimbate din lei făcuți cu greu din economiile precedente sau din vânzarea vreunui teren, nu ar putea satisface standardul medicului căutat, să poată cere pritenilor apropiați, poate neamurilor, vecinilor.

După ce se fac banii necesari în plic, se mai pun niște bani pentru Șefa,…asistenta Șefă a Medicului-vedetă. Că altfel se comportă lumea pe secție dacă știe de pacient și Medicul-Vedetă,…ah…medicul-șef, dar și asistenta-șefă.

Acum e musai să plece o recomandare spre Medicul-Vedetă; pacientul sau fiii, fiicele lui, cunosc vreun VIP local. Sau poate e vreun vecin la organizația de cartier a PNL sau fie și de la PSD, că se cunosc între ei…Dar oare nepotul de la Poliție nu-i plecat prin vreo misiune, poate vorbește el cu vreun șefulic din Primărie sau din spital. Și medicul-vedetă este cu siguranță pregătit pe luni dimineața…

Dar musai pe luni dimineața să se vorbească, nici să nu stea să aștepte pe acolo pacientul și primirea să fie grandioasă,…că apoi își face și pacientul treaba și la Medicul-Vedetă și la Șefa (as. Șefă).

S-ar putea oare o rezervă? Acum nu o să ne gândim să fie chiar singur pacientul,…dar dacă se poate, și depinde cine cu cine vorbește, de ce nu? Singur în salon e mai bine…!

Ecografie de vase sau colonoscopie, sau RMN, chiar EEG nu se face în Municipal,…, dar trebuie cumva să se rezolve, e pacient important, s-a vorbit…de la partid, de la primărie, de la poliție, de la inspectoratul…..școlar, silvic,…de la piețe…, nu contează, s-a vorbit! Pacientului trebuie să i se facă TOTUL! (Literele mari care trebuiau folosite adineauri, s-au folosit la sfârșit,…TOATE!)

Pacientul este investigat, banii de sus din șifonier s-au dat la Medicul-Vedetă și la Asistenta-Șefă. Lumea s-a comportat extraordinar pe secție toată săptămâna. E vineri, pacientul se externează. Caz rezolvat; diagnostic investigat și la Fundația MAN și la Județean și…chiar la cabinetul privat al medicului…de pe secție – a vorbit Medicul-Vedetă, Șeful. Pacientul nu e grav, îl mai vede medicul la un control peste 30 de zile în ambulatoriu. Boală ameliorată, externat mulțumit!

Oameni buni, PÂNĂ CÂND?!

Dacă pacientul nu avea euro în dulap, acolo sus, lângă batistele brodate? Dacă vecinul din partid  nu și-a mai plătit cotizația sau nepotul polițist era în misiune COVID, sau verișorul din Inspectoratul…care trebuie…tocmai a fost schimbat – evident a căzut la examenul de promovare,

Cum mai era primit și rezolvat pacientul?

Fiecare poate da propriul răspuns, mult mai complet și chiar mai corect decât mine!

Eu voi formula un răspuns extrem de simplu: AJUNGE! ÎN ORADEA, AJUNGE! NU TREBUIE SĂ FIM CONSIDERAȚI ORBI sau …și mai rău…!

Bihoreni, Orădeni,

Cereți-i Primarului Bolojan să vă dea SPITALELE ÎNAPOI! Să le ia din mâinile Medicilor-Vedetă și să vi le dea vouă, pentru că sunt ale voastre!

După ce vă luați spitalele, veți putea să vă alegeți medicii:

  1. Medicii care stau de două luni în LINIA ÎNTÂI sunt medicii care vor avea grijă întotdeauna de comunitate!
  2. Medicii-vedete nu sunt printre acești Medici-EROI din linia întâi! TOȚI AU FUGIT cu ajutorul Ministrului Sănătății de Bihor Dr. Carp Gheorghe!
  3. Nu aveți nevoie de Medici-Vedete, aveți nevoie de SPITALE! Fiecare MEDIC are parafa lui, pentru care a învățat, s-a școlit la cel mai înalt nivel la care a avut acces; nu înseamnă că cei care au stat pe lângă medicii-vedetă sunt cei mai buni: poate au învățat ce e mai rău de la îndrumătorii lor!
  4. NCIUN MEDIC NU VREA SĂ SE FACĂ DE RUȘINE ÎN FAȚA PACIENTULUI ȘI VA FACE TOT CE ESTE POSIBIL SĂ REZOLVE CÂT MAI BINE FIECARE CAZ ÎN PARTE! Medicii din Municipal sunt o echipă care oricând pot să servească la un nivel așteptat comunitatea. Dar calitatea corpului medical este umbrită de Medicii-Vedetă, de șpăgari, chiar de medici care refuză să facă gărzi (evident fără motive medicale justificate), de pile, de unii universitari aserviți și doar cu titluri!

Acest îndemn către voi, oameni buni, bihoreni, orădeni,

Este o încercare de conștientizare publică, de a vă cere drepturile în fața instituțiilor: dreptul la sănătate vă este furat de medici-vedetă, de instituțiile care-și fac treaba de conjunctură, de funcționari pentru care nu întotdeauna primează soarta voastră sau starea de sănătate sau de boală pe care o aveți la un moment dat!

Oare Prefectura, Direcția de Sănătate Publică, Primăria, Direcția Sanitar-Veterinară,….alte și alte instituții, au sărit în aceste luni și s-au sacrificat doar ca să salveze comunitatea în fața COVID? Mai întâi de toate, pentru ei Bihorul nu trebuia să fie pe podiumul COVID-19! Că nu dădea bine pentru ȘEFII lor de la București, nu pentru noi, oamenii de rând! Dar a ajuns până spre final molima să aducă Bihorul pe podiumul mult urât! Nu vedeți, la Consiliul Județean s-au organizat partide de pescuit…acolo nu avem parte de fariseism, așa a înțeles Președintele că trebuie să-și facă treaba, nu numai acum,…mai dintotdeauna! El nu a vrut să fie altfel decât așa cum îl știam cei care am trecut pe acolo! A rămas natural…la pescuit!

Așa că noi avem de ales dintre două modele: cei care s-au agitat ca să ne arate că vor salva națiunea, dar s-au salvat pe ei în primul rând, și cei…naturali, în sensul lasă-mă, ca să te las! Niciun model din cele două nu ajută prea mult comunitatea! Doar că unii vor primi voturi, alții …mai puține! Atât! Cu asta, pentru ei COVID-ul trece, este un subiect închis! Se termină cu starea de urgență, cu ordonanțele militare, și gata! Au mai scăpat de încă o încercare în a-și menține postul.  Și ce încercare…!

Noi, orădenii, bihorenii, am avut de ales între a ieși din case sau a ne salva familiile!

Doar nu crede cineva că oamenii s-au temut așa de mult de hârtiile care trebuiau completate pentru a ieși?! Să fim serioși, completate și cu mâna și bifate cu o oarecare legătură cu itinerarul propus, fiecare din noi am fost în cea mai mare legalitate. Puteai merge și puteai face aproape orice pe hârtiile de permisie din Ordonanța Militară! Era de completat o formalitate! Încercarea de a ni se demostra că instituțiile veghează la sănătatea noastră nu prea ține. În schimb, într-adevăr au fost EROI, și din Poliție, și din Jandarmerie, dintre medicii epidemiologi, și vameșii care nu au luat șpagă! Au fost profesioniștii care au luat contact direct cu riscul! Indirect ei și-au salvat șefii să dea bine în statistici. Din păcate,…o perioadă, apoi valorile COVID s-au întors împotriva șefilor (care nu mai pot poza în aceeași eroi…ăia fără COVID), dar cei din linia întâi au rămas aceiași eroi! CINSTE LOR! LE RESPECTĂM ȘI LE APRECIEM EFORTUL de a izola și carantina suspecții, de a ține pericolul cert cât mai mult sub control!

Dar, cei mai mulți orădeni și bihoreni am stat în casă! De ce? Răspunsul nu e legat deloc de autorități, ci de impostura spitalelor orădene. Falimentul medical și funcțional al spitalelor orădene, a ținut oamenii în casă!

OAMENII S-AU TEMUT CĂ DACĂ SE ÎMBOLNĂVESC, SPITALELE DIN ORADEA NU LE VOR SALVA VIAȚA! Oamenii sunt deștepți și au gândit pragmatic: dacă și în Lombardia și în Londra și la Berlin sau Paris, au cedat spitalele, ce ne facem cu spitalele mizere din Oradea? Cum ne vor salva MEDICII-EROI din LINIA ÎNTÂI dacă nu au paturi de ATI?

Încă mai avem de trecut prin criza majoră COVID-19 din primăvara lui 2020. Încă Bihorul și Oradea mai are de îngrijit și de vindecat câteva sute de concetățeni.

Apoi, trebuie să evaluăm nenorocirea de spitale pe care le are Oradea, să dăm afară cu Medicii-Vedetă, care oricum n-au existat în ultimele luni și fără de care spitalele se pot vindeca în conștiința publică.

Trebuie să remarcăm un aspect extrem de important, pe care dacă nu ești familiarizat cu sistemul sanitar orădean, nu poți să-l transmiți oamenilor: după ce Ministrul Sănătății de Bihor-Dr. Carp Gheorghe i-a salvat din fața COVID-ului pe Medicii-vedetă și i-a scos pe o parte din Municipal, i-a înghesuit pe ici pe colo, pe la alte spitale, dar cu ei sau fără ei pe acolo… De ce nu s-a încercat un șomaj tehnic pentru medicii-vedetă salvați din fața COVID-ului? E la modă această abordare. Pare că ar fi fost o idee potrivită, decât să-i înghesuie pe alții, pe unde au ajuns.

Deci, inițiativa Ministrului Sănătății de Bihor a avut două etape: mai întâi le-a extras pe anumite vedete din Municipal (evident cu scopul inițial de a-i salva de COVID), dar involuntar i-a dus spre locații unde nu erau foarte doriți de concurență – vorbesc medicii de acolo.

Domnule Primar, Ilie Bolojan

Asta spune multe! Cum e cu medicii cunoscuți, celebrii, medicii-vedetă, de care vorbeați în noiembrie anul trecut, că trebuie să rămână emblema Municipalului? Au fugit, iar unde au mers sunt inutili! Deci, după valul ăsta de încercare, Municipalul reprezintă medicii-vedetă sau un spital cu medici simpli, serioși, dedicați, EROI, care să stea la dispoziția comunității în orice moment?

Domnule Primar, nu luptăm cu COVID-ul cumpărând termometre pentru toate entitățile juridice din Oradea, nu anunțând că sunt la farmacii măști cu 3 lei, nu punându-l Șef Plenipotențial pe Ministrul Sănătății de Bihor-Dr. Carp Gheorghe peste toată suflarea medicală și auxiliar-medicală din Bihor, 

Ci, există doar o singură posibilă soluție aferentă Municipalității: 50 de paturi ATI în cel mai rapid mod posibil realizate în Municipal!

Pe urmă, anunțați orădenii și bihorenii așa: ”dacă vă îmbolnăviți de COVID-19, ceea ce este foarte posibil imediat după relaxare sau în toamnă sau în ianuarie-februarie 2021, Spitalul Municipal (într-una din locațiile sale) ca spital COVID, se va îngriji de voi la cel mai înalt mod științific și logistic posibil,  făcând tot ceea ce este valabil și competitiv la nivel mondial pentru a vă salva viața! Cum? Deși medicii nu au identificat încă un protocol de tratament complet, general recunoscut, dar biostatistica și cazuistica multiplă din țările greu încercate, reușesc să identifice categorii de pacienți, vulnerabilități de grup, reacții la tratamente, asigurăm orădenii și bihorenii că în Municipal avem condiții de îngrijire și tratament optime pentru fiecare pacient. Dacă totuși, funcțiile vitale au valori scăzute, care să ducă la indicația medicului specialist de intubare în ATI, sunt la dispoziție funcționale un număr suficient de paturi de ATI (50 de paturi) calculat pe o incidență europeană a cazuisiticii critice, deservite de trei linii de gardă, care vor asigura sprijin de terapie intensivă (cu ventilație la valori înalte, cu monitorizare completă) până când medicația administrată de medicii specialiști va susține organismul și va învige COVID-ul!

Doar atât vor să audă bihorenii și orădenii, Domnule Primar! Oricare din noi suntem predispuși să ne îmbolnăvim în lunile următoare, trebuie să trăim în această nenorocită de pandemie, DAR TREBUIE SĂ AVEM CU TOȚII MINIMA CERTITUDINE GARANTATĂ CĂ SPITALUL MUNICIPAL ARE BAZA MATERIALĂ ȘI PROFESIONALĂ NECESARĂ CARE SĂ NE SALVEAZE VIAȚA CÂND AVEM NEVOIE DE ÎNGRIJIRE DE SPECIALITATE ȘI TRATAMENT DE URGENȚĂ, cu COVID-ul în plămâni!

Asta dacă faceți, Domnule Primar, să dați Municipalul oamenilor și implicit să le dați speranța la viață în momente critice, ați făcut destul pentru comunitate! Este atât de simplu și de elementar…

Oamenii vă respectă că ați fost dintotdeauna om de acțiune, om de forță,…dar la Municipal ați lăsat spitalul pe mâna șmecherilor. V-am demostrat așa cum nu se poate mai bine și mai complet de-a lungul acestei pandemii, pe dovezi! Chiar dacă a fost Stare de Urgență în România, n-am avut nicio ezitare să vă scriu și să vă demonstrez cum s-a furat ani de zile dreptul pacienților la sănătate în Municipal!

Domnule Primar, Ilie Bolojan,

Aveți șansa să arătați mai mult ca oricând respectul față de sănătatea orădenilor! Dați-le spitalele înapoi: și Municipalul și Județeanul! ACUM E MOMENTUL! AVEȚI AUTORITATEA NECESARĂ ȘI CONTEXTUL ESTE CEL MAI POTRIVIT: SEMENII NOȘTRI AU NEVOIE DE SPITALE MAI MULT CA ORICÂND! SPITALELE SUNT ALE OAMENILOR! Luți-le de la Medicii-Vedetă, de la căpușe, de la politrucii aciuați pe lângă Împărăție, și

DAȚI SPITALELE OAMENILOR! DAȚI-LE DREPTURILE DE PACIENȚI! DAȚI-LE SPITALE DOTATE ȘI PREGĂTITE PENTRU ORICE MOLIMĂ VINE PESTE NOI! Nu vedeți ce mic este și săracul și bogatul în fața bolii?

Domnule Primar,

Este pentru prima dată după Revoluția din 89, când și bogatul din Oradea devine dependent de drepturile de pacient din România! Nu mai poate merge ca să se trateze în Italia, Germani, Franța, Anglia, Spania, chiar dacă are asigurare europeană, bani mulți și prieteni potenți financiar! Toți am fost într-o oală: săraci cu bogați, pacienți acuți cu cronici, tineri și bătrâni, funcționari sau șomeri! Boala nu alege: NE VREM RESPECTATE DREPTURILE DE PACIENȚI! VREM CA SPITALELE ORĂDENE SĂ FIE ALE OAMENILOR, NU ALE ȘMECHERILOR! CÂND AVEM NEVOIE DE SPITALE, POPULAȚIA TREBUIE SĂ LE AIBĂ PREGĂTITE, NU ATUNCI SĂ SE CONSTATE DEZASTRUL ADUNAT DE ZECI DE ANI, PRĂDUIREA ȘMECHERILOR ȘI OPORTUNIȘTILOR!

Mulți medici-vedetă și-au bătut joc de Municipal ani de zile și au îngenuncheat interesul public al spitalului, inclusiv…profesia de medic, profitând de apartenența lor la anumite grupuri de interese și beneficiind de protecție la nivel decizional!

Să dea Dumneazeu să ieșim cu bine din acest prim val de coronavirus! Apoi…cel mai probabil se vor mai schimba lucrurile! Chiar dacă unii se liniștesc între ei,…îi lăsăm să creadă…

Deocamdată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacian Foncea
Dacian Foncea

Alte articole