Skip to main content

Episodul XVIII: Pentru Instituțiile abilitate ale Statului Român transmit o nouă SESIZARE PUBLICĂ

| Dacian Foncea |

BANII PUBLICI PENTRU SĂNĂTATEA BIHORENILOR SUNT SERVIȚI PE MESELE BOGAȚILOR CU SPITALE PRIVATE ÎN SUME DE ZECI DE MILIOANE DE EURO de către CARP, BIRTA ȘI DULĂU!

APOI ACEȘTI TREI FĂPTAȘI UMBLĂ CU CACIALMALE ÎN FAȚA PACIENȚILOR DISPERAȚI, CARE SUNT ASTFEL OBLIGAȚI SĂ SE DUCĂ LA SPITALELE ÎMBOGĂȚIȚILOR!

OAMENII SUNT NEVOIȚI SĂ ACHITE COPLATĂ SPITALELOR PRIVATE CAPITALIZATE ILEGAL DE CAS-ul lui DULĂU CU BANII PUBLICI AI SPITALULUI JUDEȚEAN DE LA CAS BIHOR !

►CORUPȚIA din sănătatea și politica locală îngenunchează SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BIHOR și PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ORADEA,

►CORUPȚII deturnând zeci de milioane de euro de la Spitalul Public spre afacerile private ale potentaților și acoliților acestora,

Pacienților fiindu-le furat dreptul la un act medical gratuit în SPITALUL JUDEȚEAN!

În fiecare lună, de un an și jumătate încoace, numitul CARP GHEORGHE își plătește nelegal lui însuși suma de 30.000 de lei din banii publici ai Spitalului Județean către firma privată pe care o deține SC MARGOBRINI SRL!

CARP GHEORGHE este ILEGAL numit în funcția de Manager al SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BIHOR, este INCOMPATIBIL și în CONFLICT DE INTERESE!

Faptele numitului CARP GHEORGHE sunt cercetate penal începând cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, până la DNA și Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea,

Dar încă niciun procuror sau/și vreun polițist ”nu s-a prins” de cât și cum fură CARP favorizat de BIRTA?! 

În schimb, din zecile de mii de vizualizări a episoadelor precedente de pe blog, mi se confirmă că oamenii au priceput ce se întâmplă,

Iar finalul în acest caz al lui CARP fiind unul extrem de previzibil,

Deoarece în mod evident nu se pot clasa chiar toate faptele penale săvârșite de numitul CARP GHEORGHE și complicii acestuia adunați în jurul lui și al lui BIRTA FLORIN!

PRIMĂRAȘUL PUPINCURIST se înșeală dacă crede că populația ”o mușcă” de fiecare dată, cu fiecare proiect ”măreț” al înfăptuirii regimului Bolojan!

”Proiectul CARP” este eșuat demult, prin CORUPȚIE au unificat spitalele, prin CORUPȚIE l-au făcut MARE MANAGER pe Carp, prin CORUPȚIE se angajează și se cheltuie banii publici cu CAS Bihor, prin CORUPȚIE se fură dreptul bihorenilor la un act medical gratuit complet și corect realizat!

Bătrânul pensionabil CARP trebuie să fie retras de Parchet, de Poliție, de Servicii, de ANI, de DNA, sau poate …doar simplu, de ”sistem”!

Funcția de Manager al Spitalului Județean nu trebuie să mai rămână ajutor social pentru CARP, acesta neavând niciun drept de a reprezenta legal Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor! Doar pentru că a primit numirea ILEGALĂ de Manager de la BIRTA, nu a avut niciodată dreptul de a fi REPREZENTANTUL SPITALULUI JUDEȚEAN în calitate de MANAGER!

Contextul în care ”se zbate” CARP este destul de complet încadrat prin episoadele anterioare,

Iar culpa evidentă a lui CARP și a complicilor săi fiind atât de evidentă, mă determină să nu mai insist pe catastrofa determinată de acești indivizi la nivelul SPITALULUI JUDEȚEAN și al PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI ORADEA,

Ci să accentuez impactul direct, imediat și demențial pe care îl are fiecare demers al lui CARP în raport cu banul public și interesul comunitar!

Numitul CARP GHEORGHE a tăiat ilegal și abuziv cele 118 paturi de la SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BIHOR la finalul anului 2022, cu aprobarea dată prin DISPOZIȚIE a PRIMARULUI MUNICIPIULUI ORADEA – numitul BIRTA FLORIN – ALIN, prin fals, uz de fals, mințind și evident încălcând cadrul legal!

Aceștia nu au redus paturile ca să reducă activitatea SPITALULUI JUDEȚEAN, că doar nu au dat afară proporțional cu activitatea desființată niciun medic și nicio asistentă, ori vreun brancardier sau infirmieră, ci dimpotrivă, au mai angajat vreo încă o sută în plus! 

Orice fundamentare înaintată de CARP către Ministerul Sănătății pentru a i se aviza tăierea paturilor din structura Spitalului Județean, este un FALS, deoarece așa cum alte spitale private folosesc acum acele paturi și milioanele de euro primite de la CAS Bihor, tot așa  puteau fi reorganizate la Spitalul Județean asigurând un act medical GRATUIT pentru pacienți!

Problema lor rămâne aceeași, că eu știu ce au făcut ei!  

CARP și BIRTA au tăiat paturile de la SPITALUL JUDEȚEAN, în număr de 118 paturi, toate fiind paturi contractabile cu CAS Bihor, adică paturi care prin activitatea medicală desfășurată fix pe acele 118 paturi aduceau ca venituri certe vreo 3 milioane de euro/an din FNUASS, din bani publici, atât SPITALULUI JUDEȚEAN cât și PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI ORADEA!

Mai exact, CARP și cu BIRTA au tăiat din bugetul SPITALULUI JUDEȚEAN și a MUNICIPIULUI ORADEA suma de minim 30 de MILIOANE DE EURO în următorii 10 ani, ca venituri certe ale bugetului acestor Instituții Publice!

Cum au tăiat acești bani siguri la încasare (fiind paturi prevăzute la contractare/finanțare/decontare prin Hotărâre de Guvern) pentru următorii 10 ani, ca ”paturi contractabile”?!

Simplu: fără aprobarea CONSILIULUI MEDICAL al SPITALULUI JUDEȚEAN care avea aceste atribuții directe potrivit prevedrilor Legii 95/2006:

Articolul 186

 (3) Consiliul medical este alcătuit din șefii de secții, de laboratoare, farmacistul-șef și asistentul-șef.

(4) Principalele atribuții ale consiliului medical sunt următoarele:

a) îmbunătățirea standardelor clinice și a modelelor de practică în scopul acordării de servicii medicale de calitate în scopul creșterii gradului de satisfacție a pacienților;

b) monitorizarea și evaluarea activității medicale desfășurate în spital în scopul creșterii performanțelor profesionale și utilizării eficiente a resurselor alocate;

c) înaintează comitetului director propuneri privind utilizarea fondului de dezvoltare al spitalului;

d) propune comitetului director măsuri pentru dezvoltarea și îmbunătățirea activității spitalului în concordanță cu nevoile de servicii medicale ale populației și conform ghidurilor și protocoalelor de practică medicală;

e) alte atribuții stabilite prin ordin al ministrului sănătății,

În plus, CARP nu putea tăia cele 118 paturi contractabile cu CAS Bihor decât cu complicitatea COMITETULUI DIRECTOR, al CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE, entități cu atribuții, competențe și responsabilități directe potrivit LEGII în pierderea celor 3 milioane de euro pe an, respectiv zeci de milioane de euro în următorii ani! Sigur că această complicitate are specificul ei în cazul fiecărui membru al acestor entități de conducere ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, rămânând ca Instituțiile abilitate să le stabilească fiecăruia culpa în funcție de responsabilitatea pe care o avea fiecare, prin LEGE.

Urmează să dezvolt pe viitor subiectul pentru a fi înțeles complet în ceea ce privește care Instituții au fost tolerante la acest jaf de milioane din banii publici, tocmai analizând proveniența ”instituțională” a membrilor CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE al SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BIHOR: Consiliul Local al Municipiului Oradea, Ministerul Sănătății, Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, INSTITUȚIA PRIMARULUI MUNICIPIULUI ORADEA!

Dar pe moment se impune a se explica populației de ce 

Faptele lui CARP, BIRTA și DULĂU reprezintă 

O DELAPIDARE DIN BANII PUBLICI

la nivel de zeci de milioane de euro!

Cele 118 paturi contractabile cu CAS Bihor se regăsesc prioritar țintite spre SPITALE PRIVATE care nici măcar nu aveau dreptul legal de a beneficia de aceste paturi contractabile/decontabile din bani publici!

Pentru înțelegere corectă: 

SPITALELE PRIVATE care au luat paturi din cele 118 desființate de numitul CARP GHEORGHE exclusiv cu acest scop de a da bani anumitor patroni și acționari a unora din aceste SPITALE PRIVATE, au numărat deja în acest an câteva milioane de euro DETURNATE din BUGETUL PUBLIC al MUNICIPIULUI ORADEA și al SPITALULUI JUDEȚEAN!

Mai mult și mai grav, pacienții amărâți și bolnavi care nu au bani de coplată nu au putut beneficia de servicii gratuite pe aceste paturi desființate de la SPITALUL JUDEȚEAN și transferate la SPITALELE PRIVATE care realizează același act medical ca Spitalul Public, dar cu COPLATĂ, 

Deci CARP, BIRTA și DULĂU și cu complicii lor au furat dreptul la sănătate al pacienților care accesau serviciile medicale realizate pe cele 118 paturi la SPITALUL PUBLIC și le-ar fi accesat în continuare, dar nu s-a mai putut deoarece s-au ”tăiat” și s-au ”mutat” milioanele de euro de la SPITALUL JUDEȚEAN spre SPITALE PRIVATE.

Un actor esențial al acestei deturnări anuale de milioane de euro din bugetul public către SPITALE PRIVATE, adică spre buzunarele unor potentați locali sau acoliți ai lui CARP,

Este numitul DULĂU DOREL – PREȘEDINTE al CAS BIHOR! Da, ăla pentru care DNA a confirmat ridicări de documente în urmă cu ceva timp…

Da, DULĂU care a lovit un copilaș pe trecere de pietoni și a părăsit locul accidentului fără a răspunde penal… evident că am dovezi:  

Da, același DULĂU care a ieșit public foarte fericit în data de 29 decembrie 2022, cel mai probabil crezând că poate juca la cacealma și că lumea poate fi înșelată între Crăciun și Anul Nou, spunându-ne cât de bine și de legal a împărțit el și Instituția lui în data de 28 Decembrie 2022 paturile tăiate de CARP și de BIRTA cu scopul de a ajunge la SPITALELE PRIVATE vizate:

Fix așa a spus DULĂU, că paturile contractabile, adică zeci de milioane de euro certe din bugetul public al CAS Bihor, au ajuns direct la SPITALELE PRIVATE vizate ca o realizare pentru pacienți! …din păcate pacienții plătind coplată la aceste SPITALE PRIVATE pentru servicii medicale realizate pe paturile desființate de CARP, care la Spitalul Județean nu impuneau achitarea coplății de către oameni!

Adică, mai exact, au luat paturile fără coplată din Spitalul Județean și le-au mutat la SPITALELE PRIVATE cu scopul ca pacienții să achite coplată de sute de lei/caz pentru aceleași servicii contractabile și contractate pe bani publici, servicii medicale pe care le putea face gratuit SPITALUL JUDEȚEAN BIHOR!

Dar baiul MARE pe seama lui CARP, BIRTA și DULĂU nu e numai că au deturnat banii publici de la STAT la SPITALELE PRIVATE – furând astfel banii publici din bugetul Spitalului Public și al Municipiului Oradea,

Ci că au dat acești bani ca venituri certe realizate din activitatea de pe paturile contractabile chiar într-o perioadă în care prin OUG Nr. 64 din 29 iunie 2021 era INTERZISĂ această alocare de bani publici spitalelor private,  nefiind sub nicio formă perioadă de contractare!

Vă prezint mai jos chiar declarația MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII de atunci:

Noi inițial am avut în vedere ca, odată cu introducerea contribuției personale, să nu treacă prea multe paturi de la stat la privat. Din păcate, în ședința de Guvern, UDMR nu a acceptat decât varianta plafonării finanțării pentru spitalele private în funcție de numărul de paturi din decembrie 2020”,

Iar textul din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 64 din 29 iunie 2021 privind stabilirea numărului de paturi pentru care se pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați până la data de 31 decembrie 2022 este următorul:

ARTICOL UNIC: Numărul de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați până la data de 31 decembrie 2022 nu poate fi mai mare decât numărul de paturi contractate cu furnizorii privați la data de 31 decembrie 2020 la nivelul fiecărui județ în parte, respectiv al municipiului București.

Acest text al OUG Nr. 64 din 29 iunie 2021 are la bază următoarea fundamentare a GUVERNULUI ROMÂNIEI:

IA UITAȚI CE SCRIE GUVERNUL ROMÂNIEI, 

IAR CARP, BIRTA ȘI DULĂU AU FĂCUT EXACT INVERS CU BANII PUBLICI, CUVÂNT DE CUVÂNT: I-AU LUAT DE LA PACIENȚII SPITALULUI JUDEȚEAN ȘI I-AU DAT LA ANUMITE SPITALE PRIVATE CARE NU AVEAU DREPTUL SĂ-I PRIMEASCĂ LA DATA DE 28 DECEMBRIE 2022! DATA DE 28 DECEMBRIE 2022 NU ESTE ÎNTÂMPLĂTOARE, DEOARECE SPITALELE PRIVATE AVEAU LA 31 DECEMBRIE 2022 ACELE PATURI CONTRACTABILE CU CAS DEJA REPARTIZATE, CONDIȚIE OBLIGATORIE CA SĂ PRIMEASCĂ CONTRACTELE DIN 1 IANUARIE 2023 PE ACELE PATURI CONTRACTABILE!

ȘI ASTFEL I-AM PRINS ȘI I-AM PREDAT PARCHETELOR!

Deci, Guvernul spune:

  • este necesară adoptarea în regim de urgență a unui act normativ de nivel primar care să asigure limitarea numărului de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești cu furnizorii privați, respectiv limitarea la nivelul numărului de paturi contractate la data de 31 decembrie 2020, în considerarea faptului că statul este garant al dreptului la ocrotirea sănătății publice și trebuie să ia măsuri pentru asigurarea acestui drept,întrucât măsurile care se impun a fi luate nu suportă amânare, consecințele negative ale lipsei intervenției legislative în regim de urgență putând conduce la majorarea numărului de persoane asigurate care ar putea plăti contribuție personală,ținând cont de faptul că, 
  • în condițiile în care nu ar fi reglementat în mod expres, pe durata de valabilitate a contractului-cadru care se aplică începând cu data de 1 iunie 2021 până la data de 31 decembrie 2022, numărul de paturi pentru care se încheie contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în spitalizare continuă de către casele de asigurări de sănătate cu furnizorii privați de astfel de servicii, s-ar putea ajunge la situația în care să crească numărul de paturi contractate cu furnizorii privați, ceea ce ar conduce la limitarea sau îngrădirea accesului asiguraților la astfel de servicii medicale în condițiile în care aceștia nu au posibilitatea plății contribuției personale, întrucât aceste elemente vizează un interes public și constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată și impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență,în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Mai mult chiar, în sarcina numitului DULĂU DOREL ca PREȘEDINTE al CAS BIHOR este și mai explicită dovada de corupție, deoarece

În baza Contractului-cadru nu era nici perioadă de contractare la finalul lunii decembrie 2022, în care CAS Bihor ar fi putut contracta servicii medicale spitalicești, deci CAS Bihor nu putea da aceste paturi contractabile către un furnizor privat din COMUNA CORDĂU care nici măcar nu mai avea contract anterior cu CAS Bihor pentru realizarea de servicii medicale de spitalizare continuă!

ART. 196 

(1) Casele de asigurări de sănătate comunică termenele de depunere/transmitere a cererilor însoţite de documentele prevăzute de actele normative în vigoare, necesare încheierii şi negocierii contractelor de furnizare de servicii medicale, de medicamente şi unele materiale sanitare în tratamentul ambulatoriu, de dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive în ambulatoriu, inclusiv termenul-limită de încheiere a contractelor, prin afişare la sediile instituţiilor, publicare pe paginile web ale acestora şi anunţ în mass-media, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de începerea perioadei de depunere/transmitere a documentelor de mai sus, respectiv cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de începerea perioadei în care se încheie contractele în vederea respectării termenului-limită de încheiere a acestora – EVIDENT NU A EXISTAT O ASTFEL DE AFIȘARE/PUBLICARE DIN PARTEA CAS BIHOR, NEFIIND  SUB NICIO FORMĂ PERIOADĂ DE CONTRACTARE CU NOI FURNIZORI ÎN DATA DE 28 DECEMBRIE 2022!!!

Așadar, numitul CARP GHEORGHE a tăiat 118 paturi contractabile cu CAS Bihor pe vreo 30 de milioane de euro în 10 ani ca venituri certe ale unității sanitare publice, numitul BIRTA FLORIN ALIN în calitate de PRIMAR al MUNICIPIULUI ORADEA a aprobat această deturnare de bani publici în favoarea unor SPITALE PRIVATE, pe care apoi numitul DULĂU DOREL a pus-o în aplicare în mod ILEGAL și ABUZIV la finalul anului 2022!

Ăsta-i baiu mare care-i duce în belea pe CARP, BIRTA și DULĂU, precum și pe complicii lor!

În condițiile în care CARP era numit ILEGAL ca Manager al Spitalului Județean, pe deasupra fiind INCOMPATIBIL și în CONFLICT DE INTERESE, deci neavând calitatea de a tăia paturile SPITALULUI JUDEȚEAN, neavând aprobarea/propunerea CONSILIULUI MEDICAL al SPITALULUI PUBLIC,

Suma de zeci de milioane de euro de venituri publice certe pentru următorii ani s-a deturnat prioritar și preponderent spre anumite SPITALELE PRIVATE!

Onorați Magistrați, Judecători și Procurori Independenți,

Distinși,

Ofițeri din Poliția Română – IGPR și DGA,

Inspectori ANI,

Angajați ai SRI, 

Salariați ai ITM,

Funcționari ai CURȚII DE CONTURI și ai ANAF,

Reprezentanți ai Instituțiilor abilitate pe lângă cele deja precizate,

Cât îl mai lăsați pe CARP ca să fure din banii publici ai pacienților Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor în aceste vremuri de criză fără precedent, în care România nu are bani pentru spitale?!

Că BIRTA este complicele lui CARP deja este evident, 

Iar acum era timpul să apară ”în cărți” și DULĂU!

Vă solicit să luați măsurile legale care se impun, să aplicați LEGEA PENALĂ și să apărați INTERESUL PUBLIC pentru care sunteți angajați și plătiți de STATUL ROMÂN!

Oamenilor simpli le sunt ascunse aceste lucruri, cei din sistem care le știu se tem să le spună pentru că își pierd locurile de muncă,

Dar eu sunt informat continuu de oameni din sistemul sanitar despre faptele lui CARP, acoperit de BIRTA și în complicitate cu DULĂU! 

Situația cu acești făptuitori (CARP+BIRTA+DULĂU+ complicii acestora) este un caz clasic în România: i-am prins, i-am deconspirat, am prezentat dovezi, rămâne doar să citiți ce am scris, să verificați și să-i trageți la răspundere penală!

Am probele necesare, sunt atât de evidente încât le-am făcut publice pentru zeci de mii de oameni, 

Așadar rămâne doar numai să vreți să faceți dreptate pentru cetățeni, pentru contribuabili, activitate pentru care vă luați salariul și apoi și pensii speciale! 

SPOR LA TREABĂ TUTUROR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacian Foncea
Dacian Foncea

Alte articole